Verdiğim yanıt buydu. Ben yapamam diyen birine verdiğim yanıt. Sizi bilmem ama ben imkansıza inananlardan veya imkansıza sığınanlardan ol(a)madım. Böyle durumlarda insanları cesaretlendirmeyi, öz güvenlerini kazanmaları için onlara yeni fırsatlar yaratmayı seviyorum ben.
İş hayatında, yönetici olsun olmasın, sunum konusunda çekinceleri olan pek çok profesyonel iş insanı var. Çoğu zaman bu endişelerini kimseyle paylaşmıyorlar. Paylaşmadıkları için nasıl aşabileceklerine dair fikir alışverişi yapamıyorlar veya korkularını aşabilecekleri fırsatlar onlar için yaratılamıyor.
Kendini ifade edebilmek, karşı tarafa mesajı doğru ve etkili bir şekilde verebilmek çok kıymetli. Sunum sırasında sıkça yaptığımız hatalar kendimizi yanlış ifade etmemize, katılımcıya yanlış mesajı iletmemize sebep olabilir. Sıkça yaptığımız hataların farkına vararak bu engelleri aşabilir, korkularımızı yenerek daha etkili sunumlar yapabiliriz.
Nasıl mı? Birlikte bakalım.
Sıkça Yapılan Hatalar
Fazla Metin
Sunum yaparken her şeyi anlatmak, her konuya değinmek isteyebiliriz ancak bu dikkatin dağılmasına, katılımcıyı kaybetmemize sebep olabilir. Aynı şekilde metin ağırlıklı bir sunum yapmak dikkat süresi kısıtlı olan katılımcıya vermek istediğimiz mesajı arada kaynatabilir.
Negatif Yaklaşım
İçimizdeki huzursuzluk ve mutsuzluk yüzümüze yansır. Mutsuzluk da huysuzluk da bulaşıcıdır. Sizi bu şekilde gören katılımcı sunum boyunca sizden aldığı enerjiyle paralel bir performans gösterecektir.
Pratik Eksikliği
Sunum içeriğini (yazılı, görsel) hazırlamış olmanız, pratikte sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez. Kontrolünüz dışında gelişen bir olay olması durumunda sunuma hakim değilseniz direksiyon hakimiyetinizi yitirebilir, toparlamakta zorlanabilirsiniz.
Tek Yönlü İletişim
Konuya fazla hakim olan kişi tabiri caizse sazı eline alıp bırakmayabilir. Oysa yetişkin katılımcılar sürece dahil olmayı, uygulama yapmayı tercih eder. Sürece dahil olamayacağını anlayan katılımcı da sunum boyunca katkı sağlamak istemeyebilir. Bu sebeple sunumdan istediğiniz verimi alamamanız kaçınılmaz olacaktır.
Göz Kaçırmak
Göz teması katılımcı ile aranızda bağ kurmanızı sağlayacak en etkili yollardan biridir. Gözlerinizi kaçırmanız, konuya hakim olmadığınız algısını yaratabilir ve bu sebeple katılımcıyı kaybedebilirsiniz.
Hızlı Konuşmak
Hızlı konuşursanız katılımcı sizi takip edemeyebilir, çok yavaş konuşursanız enerjiyi düşürebilirsiniz. Sesinizin yüksek ya da alçak olması için de aynı şey geçerli. Çok yüksek konuşmanız katılımcıyı rahatsız edebilir, alçak sesle konuşmanız ise size sunumu monotonlaştırabilir.
Engelleri Nasıl Aşarız?
Katılımcılar
Kime sunum yapacağınızı bilmeniz çok önemli. Finans ekibine yapacağınız sunumda kullanacağınız dil ile pazarlama ekibine yapacağınız sunum sırasında kullanacağınız dil arasında bariz farklılıklar olacaktır. Katılımcıları ve beklentilerini sunum öncesi anlamanız sunum içeriğinizi hazırlarken ve sunumunuzu yaparken büyük fark yaratacaktır.
İçerik
Kitleyi anladıktan sonra doğru içeriği hazırlamak daha kolay olacaktır. Metin ve görsel dengesini korumanız da büyük bir artı sağlayacaktır. Görsellerin hatırlatıcı olabileceğini düşünmek işinizi daha kolay hale getirebilir. Konunuza ne kadar hakimseniz öz güveniniz de o kadar yüksek olacaktır. Daha detaylı araştırma yapmanız gerekiyorsa mutlaka özel vakit ayırın.
Göz Teması
Yukarıda bahsettiğimiz gibi gözleriniz katılımcı ile aranızdaki en etkili köprü. Göz temasını katılımcılarla kurmaya özen gösterin. Önce olumlu enerji aldığınız bir katılımcı ile göz teması kurun sonra yavaş yavaş diğer katılımcılarla göz teması kurmaya devam edin.
Hikayeler
Göz teması gibi hikayeler de katılımcılar ile kuracağınız sağlam köprülerden biri. Hatta ; dağılan dikkati yeniden toplamak, mesajınızı daha akılda kalıcı hale getirmek için kullanabileceğiniz en etkili araçlardan biri. Hikayeler hedef kitleniz ile etkileşimi artıracaktır, mesajı akılda kalır hale getirecektir.
Hazırlık Süreçleri
Dağıtacağınız evrak, kitapçık, kalem, yapacağınız bir aktivite var ve ekstra malzemelere ihtiyacınız varsa bunların eksiksiz bir şekilde sunum alanında, katılımcı sayısı kadar hazır olduğuna emin olun. Böylelikle tamamlamak için vakit kaybetmemiş, dikkati dağıtmamış olursunuz.
Teknoloji
Mikrofon, barkovizyon gibi ekipmanların çalıştığından emin olun. Video izletecekseniz görsel ve sesin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Sorun olması halinde teknik konularda kiminle görüşmeniz gerektiğini bir yere ayrıca not edebilirsiniz.
Sorular
Sunumunuzu gözden geçirdikten sonra gelebilecek olası soruları ve yanıtlarını listeleyin. Çalışmadığınız yerden soru gelirse :) mutlaka notunuzu alıp katılımcıya dönüş yapın. Google değiliz ki her şeyi bilelim :)
Hayal Edin
Sunumu yapacağınız yeri öncesinde görün ve gözünüzü kapatıp orada sunum yaptığınızı hayal edin. Katılımcıları düşünün, yapacağınız aktiviteleri düşünün. Motivasyonunuzu ve öz güveninizi kesinlikle artıracaktır.
Nefes
Heyecanınıza engel olamıyorsanız nefesinize odaklanın. Sahneye çıkmadan 4-7-8 tekniğini deneyin. İçinizden 4'e kadar sayarken derin nefes alın. nefesini tutun ve 7'den geriye doğru sayın, yavaş yavaş 8'den geriye doğru sayarak nefesinizi verin.
Hata Payı
Mükemmel olmayı hedeflemeyin, insan olduğunuzu hatırlayın ;) Hata yaptığınızı fark ederseniz, mutlaka not alın ve bir sonraki sunumuzda gerekli iyileştirmeleri yaptığınıza emin olun.
Destek
Sunum konusunda deneyimli olan bir meslektaşınızdan, yöneticinizden veya arkadaşınızdan destek alabilirsiniz. Sunum öncesi hazırladığınız içeriği ilk ona sunarak karşılaşabileceğiniz sorunları birlikte tespit edebiliriz.
Pratik
Pratik, pratik, pratik! İçinize sinene kadar pratik yapın. Ayna karşısında yapın. Arkadaş veya ailenize yapın. İmkanınız ve vaktiniz varsa kendinizi videoya çekin. İzleyip geliştirebileceğiniz noktaları belirleyin sonra bir daha pratik yapın.
Gülümseyin :)
Commentaires