top of page
Yazarın fotoğrafıSuzan Meto

Tarihin İlk Kişisel Gelişim Kitabı

Belirli aralıklarla kitap önerilerinde bulunuyorum ama dünyada kişisel gelişim üzerine yazılan ilk kitap kaç yılında hangi ülkede yayınlanmıştır en ufak fikrim yoktu. Hızımı alamadım; Türkiye ve dünyada kimler, neler yapmış biraz araştırdım :)



Başlamadan önce bir şey itiraf etmem lazım. Anket ve blog yazım için "TED Gibi Konuş" kitabından ilham aldım. Kitapta; topluluk önünde konuşma ve kişisel gelişim üstüne ilk piyasa kitabının "Topluluk Önünde Konuşma Sanatı" olduğu belirtilmiş. Eser; Amerikalı yazar Dale Carnegie tarafından 1915 yılında kaleme alınmış* İşin derinine indikçe aslında o kitabın belirli çevrelerde kullanıldığını anladım. Kitap, Amerika'da seçili dernek ve okullarda; ders programının içerisinde, müfredata dahil edilerek kullanılmış ancak bir kitapçıda satın alınarak erişilebilecek bir kitap değilmiş. Olabilir ama kendisine hakkını mutlaka vermemiz lazım zira 1926'da "Topluluk Önünde Konuşma: İş Adamı İçin Pratik Bir Ders", 1932'de "Topluluk Önünde Konuşma ve İş Hayatında Erkekleri Etkilemek" ve 1936'da "Arkadaş Kazanma ve İnsanları Etkileme Yolları" kitapçılarından satın alınabilen eserleri olup, kişisel gelişim alanında başvurulabilecek alanında öncü kaynak olma özelliğini taşıyor**


Şimdi zaman yolculuğuna çıkıyorum ve milattan önceki dönemlere kadar gidiyorum. Antik Mısır'da vezirlik ve valilik yapmış Ptahotep'in genç erkeklere uygun davranışları öğretmeyi amaçlayan çalışmaları, eski Roma İmparatoru aynı zamanda stoa akımını benimseyen filozof Marcus Aurielius'un notları, Fransa'da Montaigne'in denemeleri, Çin'de Konfüçyüs'ün öğretileri tereddüt etmeme sebep olsa da bulduğum kaynaklarda çalışmaların/eserlerin daha çok nasihat niteliğinde olduğu ifade ediliyor.


Durmuyorum tabii ki :) araştırmama devam ediyor ve hızlı ileri sarıp 1621 yılına kadar geliyorum. Burada İngiliz rahip ve bilim adamı Rober Burton ile karşılaşıyorum. Anlıyoruz ki kendisinin çalışmaları daha çok akademik. Ansiklopedi çalışmalarına uygun içeriklere yoğunlaşıyor. İnsanların duygu ve davranışlarından bahsettiği, akıl sağlığı için önerilerde bulunduğu görülüyor.


Gerçek anlamda ilk kişisel gelişim kitabı ise 1859 yılında Samuel Smiles tarafından yazılan "Self-Help / Kendi Kendine Yardım" kitabı oluyor. Karakter gelişiminden bahseden kitap, dirençli ve azimli olmanın başarı ile ilişkisini ele alıyor. Kişisel sorumluluk almanın ve bireysel çaba göstermenin başarıya giden yolu aydınlattığı ayrıca belirtiliyor. "Kendi Kendine Yardım", öz disiplin ve istikrar sayesinde engellerin nasıl aşılabildiğine değiniyor. Özün sözü, hayatının kontrolünü ele almak ve hayallerinin peşinden gitmek isteyen herkese ilham veriyor. Güzel haber; kitabın Türkçe yazılmış halini ve ikinci el baskısını bulmanız mümkün.



Türkiye'nin İlk Kişisel Gelişim Kitabı


Burada işim pek kolay olmuyor. Her bir kaynak başka bir yazıya yönlendiriyor ve sonunda 1948 yılına ışınlanıyorum. Ahmet Hamdi Tanpınar "Huzur" kitabıyla öne çıkıyor. Kitap kişisel gelişim kitabı gibi değerlendirilebilir ancak evet ilk kitaptır diyebilir miyiz işte burası bir soru işareti olarak kalıyor kafamda.


Roman türünde yazılan eserde karakterin yaşadığı olayları okuyanlar; kabullenme, öz değer, özgüven ve öncelikler hakkında farklı ipuçları yakalayabilir. Peki Ahmet Hamditanpınar da ilk değilse, ilk kişisel gelişim kitabını kim yazmış olabilir?


Doğan Cüceloğlu? Değil. Şaşırdınız mı? Doğru cevap Nüvit Osmay*** Türkiye'de ilk kişisel gelişim kitabı 1968 yılında Nüvit Osmay tarafından yazılan "İnsan Mühendisliği" kitabı. Huzur kitabında yakalayabileceğiniz ipuçları dışında Osmay'ın kitabında; hedef belirlemeden zaman yönetimine, iletişim becerilerinden özgüvene pek çok konuya değiniliyor. Bir güzel bir haber daha. Kitap hala satışta. Orijinal veya ikinci el satın alabilirsiniz.


İşte şimdi sıra kıymetli Doğan Cüceloğlu'nda. 1979 yılında yayınlanan "İnsan ve Davranış" isimli eseri bir an durup düşünmeme sebep oluyor ancak eser psikoloji üzerine yoğunlaştığından tam anlamıyla kişisel gelişim alanında sınıflandırılamıyor. 1986 yılında basılan "İnsan İnsana" ise kendini farklı bir yerde konumlandırmayı başarıyor. Kitapta; iletişim becerileri, ilişkiler ve empati ile ilgili çok önemli kavramlar ve yöntemler anlatılıyor.


Günümüze geldiğimizde ise Ahmet Şerif İzgören, Mümin Sekman, Bircan Yıldırım, Üstün Dökmen, Acar Baltaş gibi çok kıymetli yazarları görüyoruz. Tüm eserlerini okumamış olsam da yayınlanan tüm çalışmaların eşsiz ve kıymetli kaynaklar olduğunu söylemem hiç de yanlış olmaz değil mi?


 

*Public Speaking: The Standard Course of the United Y.M.C.A. Schools

**Public Speaking: A Practical Course for Business Man

**Public Speaking and Influencing Men in Business

**How to Win Friends and Influence People

***Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi / Cilt: 23, Sayı: 1, Mart 2021, 219-235

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page